В пространство за литература се превръща парка пред Националния дворец на културата – от днес започва Пролетният базар на книгата. Хиляди заглавия очакват любителите на четенето, а 120 от водещите български книгоиздатели и книготърговци ще предлагат преференциални цени на заглавия от каталога си.

Събитията на открито поставят акцент и върху темата за по-ниска ДДС ставка на книгите. От бранша настояват тя да е 9% като постоянна мярка, тъй като в момента е временна заради COVID кризата. На място може да бъде подписана и петиция за това.

От Асоциация „Българска книга” припомнят някои от предимствата на 9-процентното ДДС върху книгите:

  • Стимулиране на издаването на повече и по-разнообразни заглавия;
  • Достъп до специализирана литература и нишови издания;
  • Достойно възнаграждение на труда на автори, преводачи, редактори, коректори, страньори, консултанти, художници, дизайнери;
  • Държавна политика за по-четяща и по-образована нация.

„Готвих се за този панаир в течение на един месец, защото, като пенсионер, 20-те процента намаление са ми много изгодни”, сподели пред bTV Александър Лирков. Той допълни, че се радва изключително много, че на базара има качествена историческа литература.

Снимка: БГНЕС

„Тази година сме подготвили луксозно издание за Шишмановата династия от Петър Николов – Зиков. Това е едно много мащабно изследване, по което работихме дълго време”, разказа Иван Кънчев от издателство „Българска история”. Той постави акцент и върху поемата „Горски пътник” на Г.С.Раковски с луксозна подвързия, посветена на 200-годишнината от рождението на българския революционер.

Иначе читателите търсят всичко – от детска литература, през криминални романи до художествена класика и научни изследвания.

Снимка: БГНЕС

Сред читателите има „такива, които са подготвени и идват със списъци. Те са следели какво е излизало през годината и чакат панаира, за да си вземат повече книги заради намалението”, отбеляза Кремена Димитрова, директор „Комуникации” в издателство „Колибри”. Тя разказа, че на базара се среща и с хора, които разчитат както на случайното попадение на хубава книга, така и се доверяват на съветите на книжарите.