Наши известни писатели изпратиха отворено писмо до Министерството на културата. Едно от исканията е гарантирането на възнаграждения от книгите им, които се отдават от библиотеки.

Авторът на „Мисия Лондон” и „Черната кутия” Алек Попов е един от 30-те писатели, поставили името си под отвореното писмо.

„Това е може би най-пренебрегнатият дял от българската култура. И тук не става дума, че искаме някакви неща и едва ли не се молим на държавата за помощи. Това са неща, които държавата ни ги дължи на цялото съсловие и на целия сектор”, категоричен е той.

„Когато книги се отдават под наем, по закон трябва да имат отчисления, защото иначе е незаконно отдаването под наем”, обясни и писателят Захари Карабашлиев.

Писателите са категорични, че не искат тези пари да бъдат отделяни от бюджета на библиотеките, нито читателите да бъдат ощетени. 

„Ние имаме обща цел с библиотекарите – да обърнем вниманието на държавата към самата себе си. Защото ако тя не се отнася към културата си с уважение, тогава защо ни е тази държава”, попита Карабашлиев.

В голяма част от европейските страни отчисляването е уредено със закон.  Така например, ако книга на Захари Карабашлиев се намираше в английска библиотека, а той беше английски автор, щеше получи осем цента за това, че някой е избрал да я прочете.

В Националната библиотека се съхраняват хиляди заглавия на български автори. От там подкрепят исканията на писателите.

„Конфликт няма, всеки има право да бъде оценен по достойнство. Ако се стигне до подобни отчисления, тези суми най-вероятно ще дойдат от държавата”, посочи директорът доц. Красимира Александрова.

От Министерството на културата не получихме официална позиция по темата въпреки поканата ни за интервю.