Проф. Мария Миланова и д-р Иван-Асен Шиманов са създали специална информационна платформа за COVID-19, в която бързо и безплатно могат да се проверят симптомите на коронавирус на пациент или на себе си, съобщиха от „Пирогов“.

В уебсайта www.covid.bg както медици, така и немедицински лица могат да направят тест, който да ги ориентира дали има нещо тревожно в състоянието им.

В прессъобщението от здравното заведение пише, че тестът е базиран на най-надеждните световни протоколи, създадени от медици в най-засегнатите от COVID-19 страни.

Това е първото по рода си приложение у нас. Тестът съдържа 10 основни въпроса и отнема около пет минути, за да се завърши.

Въпросите варират от "Живеете ли с други хора в едно домакинство?" до "Имали ли сте близък контакт с човек, болен от COVID-19?".

По време на теста се дава и полезна информация за потребителите, като например - ако изпитвате грипоподобни симптоми, да спите в отделна стая в дома ви.

В уебсайта също така е предоставена важна и полезна информация за превенция на болестта, както и отговори на най-често задаваните въпроси за COVID-19.

Медиците уточняват, че резултатите от завършения въпросник са само ориентира, а не диагноза. „Целта е те да насочат вниманието, а не да диагностицират заболяване“, коментират Миланова и Шишманов.

„Сайтът не предоставя диагностични услуги, целта му е да бъдат улеснени организационните процедури“, пише още на страницата на платформата.