Пиян персонал и оставени без надзор хора установи при изненадваща проверка кметът на Горна Оряховица в общинския дом за хора с умствена изостаналост в село Драганово, предаде БНР.

Проверката е направена по сигнали на новия директор на дома в Драганово Анелия Димитрова за драстични нарушения. Заедно с полицията кметът на Горна Оряховица Николай Рашков влезе в дома.

Проверката показва, че фелдшерът, който трябва да се грижи за хората, е бил с 1,71 промила алкохол в кръвта. 

„За него ми казаха, че той е постоянно пиян“, коментира кметът на Горна Оряховица.

За още двама души от персонала полицейският дрегер е отчел алкохол в издишания въздух под 0,5 промила.

80 болни с различна степен на умствена изостаналост живеят в дома в Драганово. При проверката голяма част от тях са били в безпомощно състояние, разказа кметът Рашков.

„Хората бяха в двора, никой нямаше с тях. 30 човека с умствена изостаналост се движеха като зомбита. Някои бяха със събути гащи, други бяха легнали по земята в плачевно състояние, бяха с ужасяващи дрехи облечени“. 

Има сигнали и съмнения за злоупотреби с парите на домуващите.

"Парите на домуващите се теглят от надзорен съвет. За тези около 80 потребители сигурно има 40-50 000 лева на месец, които се теглят от сметките им и тези пари трябва да отиват изцяло за грижа за тях – за закупуване на медикаменти, за облекла. В момента ще видим как се харчат тези пари, защото чувам, че фиктивни са разходите“, поясни той.

Тези обстоятелства предстои да се изясняват, но със сигурност ще има сериозен контрол и наказания, посочи кметът на Горна Оряховица. „Ще предприема уволнения, директни уволнения. Там има сериозни нарушения, сериозни злоупотреби през годините, които са прикривани“.

По-късно стана ясно, че в Районна прокуратура – Велико Търново е образувана прокурорска преписка по случая и на ОДМВР е разпоредена незабавна проверка, съобщиха от държавното обвинение.