За втора поредна вечер в Петрич се проведе протест и бдение. Градът въстана след жесток побой до смърт над местен бизнесмен. Агресията идва след забележка и опит да предотврати ескалация на конфликт между две компании.

Стотици се събраха тази вечер на демонстрация с искане за справедливост.

Жестокият побой над Самуил Кацарски вдигна Петрич на протест. Рано сутринта, преди седмица бизнесменът е нападнат и оставен безпомощен на земята от група младежи.

„Казаха, че е бил тежко пребит, в кома, в спешно отделение, след това беше транспортиран в София, бореше се момчето“, разказа брат му Страхил Кацарски.


Във фаталната нощ Самуил е опитал да предотврати ескалация на конфликт между две компании, казват от прокуратурата. В този момент мъжът е с Тодор, който става и свидетел на побоя.

„След това всичко се случи много бързо, за 3 секунди, Самуил направи забележка на момчетата относно поведението, държанието, напрежението ескалира, агресия от тяхна страна за 2 секунди доведе до тоя фатален край“, обясни свидетелят на случката Тодор Бошнаков.


След удар Самуил пада на земята, където отново е ритан, а агресорите бягат. Тодор се втурва да му помогне.
 
„Реагирах със собствени сили, аз видях, че той беше много лошо ударен, кървеше и беше посинял, гълташе си езика, на няколко пъти се опитах да му вадя езика, после вече не успях. За съжаление, раните бяха много сериозни, не знам каква е тази дума, на света съществува ли такава дума, която може да отключи толкова голяма агресия срещу човек“, допълни Тодор Бошнаков.


Дни по-късно мъжът губи битката за живота си. В града той е известен като собственик на цветарски магазин и озеленител на градския парк.

„Тук можеше да лежи всеки един от нас. Можех да бъда аз, можеше да бъде всеки един човек и време е да спре нашето общество да мълчи“, каза Мария Смолин.

„Ще се опитаме да има справедливост. Ние вярваме в цялата система, не сме от хората, дето ще се саморазправят“, категоричен е Страхил Кацарски.


Двама мъже, на 24 и 27 години са задържани за побоя. Има данни, че са наркозависими. Единият е на квартира в града. В дома на другия не откриваме никого.

Екип на bTV се свърза с адвоката на едно от момчетата, което е задържано. Той каза, че младежите „са действали при неизбежна самоотбрана”. Защитникът твърди, че Самуил е ударил пръв едно от момчетата.

Междувременно кметът на Петрич отмени организирания за утре детски празник, който трябваше да се проведе в парка, чийто озеленител беше починалият мъж.