Ситуацията е такава, че изтребителите МиГ-29 не могат да се ремонтират в Русия и е пълен абсурд идеята машините да се изпращат там през някакви вторични компании. Това подчерта премиерът Кирил Петков пред журналисти на пункта за приемане на бежанци на „Дунав мост“.

Той направи този коментар с оглед предстоящото посещение на американския военен министър у нас: „Въпросът, който ще обсъдим, е и въпрос за нашата сигурност, за нашето небе. (…) Изпращаме стотици милиони към Путин. Въпросът е какво да направи така, че българското небе да бъде с достатъчна закрила и какво правим, че българските пилоти да запазят своите способности и да летят със самолетите, които в момента имаме“.

Войната в Украйна ни научи, че можем да бъдем чути, ако говорим в общ глас, подчерта Петков по отношение на европейската солидарност. „Ние не сме България в Алианса, ние сме Алиансът, ние сме НАТО, ние сме ЕС – общата ни сигурност зависи от общите ни координирани действия“, отбеляза премиерът.

Според него България вече говори в един глас с ЕС и в Брюксел са разбрали нещо важно: „Нашата вътрешна борба срещу корупцията и общата ни борба срещу хибридните атаки и влиянието отвън е базирана на едни и същи хора“.

Вече регистрираме бежанците

Петков и вицепремиерът Калина Константинова инспектираха новите пунктове за първоначален прием на бежанци от Украйна. Структурите ще работят денонощно, като влизащите с валидни документи веднага ще бъдат регистрирани за временна закрила и насочени за настаняване, а освен това на място ще им съдействат и по линия на заетостта.

България стои като европейска граница с пълна готовност да поеме голям брой влизащи хора – няма просто някакви палатки, а е направено по систематичен начин, подчерта Петков, като по думите му сме сред първите в ЕС, където тази система е заработила.

Константинова добави, че първо се обучават полицаите на КПП как да издават документи на бежанците, след това – тези в близост до местата с голяма концентрация на украинци и после всички останалите ОДМВР у нас.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!