Не може КСНС да не се свиква и да се крием на различни места. Ако си президент на място, викаш КСНС, служби, партии, сядаме, обсъждаме и излизаме. Но не пак, било на правителството, било на премиера. Маските паднаха, омръзна ми от страхливци.

Това заяви премиерът в оставка Кирил Петков в Брюксел.

"През цялото време темата за Северна Македония беше мъглата, която се спускаше върху публичното пространство само с една единствена цел - да разклащат правителството, за да крадат милиардите. Само че ние като казахме: "Няма да ви дадем милиардите, които искате да откраднете, не се съгласяваме с вашите номинации, примерно за БНТ". Северна Македония остана в нищото си и тезата беше, ама той ще предаде. Ето, за днешния ден ставаше дума и ще видите, че ще изляза със същата позиция, с която влизам", добави той.

Премиерът в оставка допълни, че е обещал на българския народ, че решението за РСМ трябва да се вземе от българския парламент, защото, по думите му, българският парламент е институцията, която има най голяма представителност.

„Винаги държа на думата си, така че независимо какво ще се случи днес и кой какво ще иска от мен, ще държа тази позиция. Това е, което искам да покажа и на българския народ, че всичките тези мантри за слабост, за натиск, за предателство, за какво ли не… Кажете ми друг път, когато българският премиер, като е обещал нещо, независимо, че аз лично харесвам френското предложение. Това, което аз виждам в него е, че конституцията ще се промени преди да започне преговорния процес. Това, което виждам е, че дискриминацията и езика на омразата ще бъде през целия период от време то ще можем да спираме техния процес, ако не се справят. Това, че имам двустранен протокол, който ясно ще показва всички тена си позиции“, каза още премиерът.

Той определи френското предложение като „много добро“.

„Не мисля, че друго такова предложение може да има и въпреки всичко, когато давам своята дума, че само българския парламент ще даде отговор на този въпрос и решението, защото той е най представителната институция в България, аз ще си спазя думата, независимо какво се случи днес“, добави той.

Петков заяви, че се надява в близките дни Народното събрание ще вземе решение по въпроса със Северна Македония.

“Вярвам, че имаме исторически момент, можем да запазим всичките си български интереси - неща, които винаги сме си мечтали, в момента го имаме в реалното предложение и то да защити българския интерес за много дълъг период от време и да даде възможност на следващи правителства да продължават да работят в тази нова рамка”, каза още той.

Той обвини новото мнозинство в парламента в "абсолютна политическа подлост".

"Не можеш да излизаш по телевизията и да се биеш в гърдите, че ще направиш нещо и в следващия момент да блокираш комисията (б.р. външната комисия). Ако толкова се бият в гърдите да отидат в комисия и да направят кворум. Нали бяха много стабилни, всички знаят. Тези хора са едни страхливци, мислят само как да манипулират. Или сте едни крадци, които се опитвате да клатите правителството, за да откраднете едни милиарди или сте държавници. Ако сте държавници, отидете на комисия, да се говори пред целия български народ и да се вземе правилното решение", каза още Петков.

Вижте повече във видеото.