Тази сутрин нямаше кворум в българския парламент. Какво означава това? Днес не беше приет Закона за управление на европейските средства. С този акт ние рискувахме 2,6 млрд. лв., които са първите пари по Плана за възстановяване, които ще влязат в икономиката. Срокът е 30 юни, днес всеки един депутат, който не присъстваше в НС, беше част от причината да имаме риск върху такава огромна сума за българската икономика.

Това заяви при началото на Министерски съвет премиерът Кирил Петков.

Той добави, че едновременно с това са били провалени промените в Закона за висшето образование: "Заради днешната неспособност в парламента да вземе това решение съвместното обучение между различните университети не може да се случи."

"Едновременно с това, въпреки че беше свален Никола Минчев и знаем как реагира цяла България, новото мнозинство, което се очертава от ГЕРБ, ДПС, Възраждане и останалите депутати от ИТН не можаха дори да направят предложение за председател на НС. Това ли са принципните ходове, които тези партии заемат, как ще обяснят на избирателите си, че дори още първия ден, в който имаха възможност да направят нещо заедно над 2,5 млрд. лв. , образованието беше спряно в неговия прогрес и дори не можаха да излъчат председател", заяви още министър-председателят.