Не мисля, че президентът имаше предвид нас. Той много добре ни познава, че ние винаги сме защитавали българския интерес. Това каза в предаването „120 минути“ премиерът Кирил Петков в отговор на острите думи на Румен Радев.

По-рано днес държавният глава заяви, че има опасност от ескалация на войната в Украйна, политици го правят за свои интереси. 

"Няма да коментирам последните думи на президента, но тезата, че, ако си мълчим, се наведем, притаим дъх и чакаме бурята да отмине и не се включим в общата силна критика към Русия, в общото подпомагане на Украйна…. Представете си, едва ли не за да мине по-бързо тази война, дайте да не помагаме на Украйна, дайте да има Буча, клането, на което аз бях на масовия гроб на над 100 човека, да се случват изцяло Украйна, дайте бързо Украйна да бъде превзета, след това потенциално да бъде превзета и Молдова, ако така лесно минават нещата , да се опре Русия на границата с Румъния и Путин, този, който изпрати 3 ракети, докато аз бях в Украйна и аз ги видях тези ракети. Това е съвсем различно чувство, когато видиш над главата си тези ракети, на 200 метра от теб да видиш как се забива в един блок, където убиват 15 човека, същият този лидер да ни застане на границата и ние да се чувстваме в безопасност, спокойни. Това е безумие", отбеляза премиерът. 

Българският интерес беше много ясен, допълни Петков: 

"В единият случай сме като Орбан, може би, където сме меки към Русия, купуваме тяхната газ, независимо какви са условията, казваме, че е военна операция, че не е война. Другият вариант е казваме – В Европа сега, 2022 г., не може ракети да летят към блокове. Не може да поглеждаме надолу в разбитите блокове, които приличат на тези в „Младост“ и ние да виждаме и детски играчки, учебници, и да кажем – ами, затваряме си очите. Това е някъде другаде, това не се случва с нас, няма да реагираме, няма да казваме нищо, не", каза премиерът.

Нашето правителство не мисли, че това е българският интерес, каза министър-председателят. 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!