Заради международната ескалация на напрежение около Украйна премиерът вика утре на извънредно заседание на Съвета по сигурността шефовете на спецслужбите и силовите министри.

В отговор на запитване на bTV за позицията на България от външно министерство отговориха: „Настоящото усилване по Източния фланг е част от отдавна започнал процес. Участието на сили от съюзни държави в мисията за охрана на въздушното ни пространство, както и в дейностите на Постоянните морски групи на НАТО в Черно море, са израз на допълнителните мерки за повишаване на готовността и демонстрират единството и солидарността на съюзниците. Израз на тази солидарност е участието на съюзници със способности и техника, с които България не разполага.“

Днес министър-председателят Кирил Петков запази мълчание. Междувременно Петков посреща делегация от Скопие, оглавена от премиерът на Северна Македония Димитър Ковачевски, която е тук за първото съвместно заседание на двете правителства. Петков заведе Ковачевски в Софийския университет, за да му покаже залата по програма на "Харвард", в която доскоро самият той е преподавал.

„Обещавам, ще напиша на Майкъл Портър веднага една комуникация за университета в Скопие и вие да направите такава зала и заедно можем да съчетаем двете програми и да си идваме на гости и преподаватели, и студенти“, заяви Петков.

В София вече се намират 13 министри от македонския кабинет. Утре разширеното заседание на двете правителства ще се проведе в резиденция „Бояна“.

Очаква се да заработят сформираните съвместни групи, които имат за цел да разблокират двустранните отношения след наложеното от наша страна вето върху евроинтеграцията на Скопие и двамата примери да дадат пресконференция.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!