"Дадох много подробно същата информация и сведения, каквито дадох при първия разпит, просто влязох в по-висок детайл на обяснение".

Това каза премиерът Кирил Петков след разпита в Софийската градска прокуратура. Той се яви в качеството на свидетел за провеждане на повторен разпит за евентуално изнудване на Васил Божков от страна на властимащите.

"Това, което споделих, е, че има няколко неща, които мен лично ме притесняват. Първото е докладът на АДФИ, където има ощетяване на бюджета с над 550 милиона", обясни Петков.

По думите му отделно има концентрация на евросредства в един изпълнител.

"В много от общините на България обществените поръчки са се провели така, че има над 90% концентрация само на един изпълнител. Този доклад може да се покаже и дава сериозни съмнения, че има неправомерни действия от ОСЕС, която е одитната изпълнителна агенция под Министерството на финансите. Връзката е лицето Горанов, който отговаря за ОСЕС", каза още Петков.

Разпитът на премиера като свидетел продължи повече от два часа и половина. Той се яви в СГП точно в 10 часа тази сутрин и излезе минути преди 13 часа.

Първият разпит на Кирил Петков беше проведен от разследващ полицай, който според прокуратурата се явява некомпетентен орган. На същото основание бяха преповторени и разпитите на Бойко Борисов, Владислав Горанов, Севдалина Арнаудова, както и на други свидетели.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!