„Ще издам заповед за пълна проверка по всички аспекти на „Турски поток“, заяви в началото на правителственото заседание премиерът Кирил Петков.

От правителствената пресслужба изпратиха уточнение, че става въпрос за проверка на „Турски/Балкански поток“, който бе изграден след прекратяването на „Южен поток“.

Причината – според западните партньори на България корупцията е основен инструмент за влияние на Владимир Путин в нашия регион и в Европа.

„Този тип проекти са точно за това, което се говори когато корупцията се използва за инструмент по външна политика от страна на Путин“, поясни още премиерът.

„Както вече знаете договорихме два кораба за юни, които ще пристигнат на цени, които са значително по-добри от тези на европейските пазари и от цените на „Газпром“, каза Кирил Петков за сделката ни със Съединените щати.

Той допълни, че за дългосрочни доставки топката е в полето на Министерство на енергетиката, които ще продължат преговорите. „За нас е най-важно да имаме най-добрите цени, най-сигурните доставки и това беше една огромна победа“, каза Петков.

Премиерът говори също за голям напредък в намирането на заместващи F-16 самолети като алтернатива заради това, че има забавяне на доставките. „Министърът на отбраната продължава с намирането на тези заместващи мощности така, че българското небе да остане защитено“, допълни Петков.

В заседанието влиза като точка и дерогация за намаляване на акциза на тока и газа.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!