Важно е актуализацията на бюджета да се приеме в заложените от служебния кабинет рамки. Това заяви икономическият министър Кирил Петков след заседание на Министерския съвет. Според него всяка промяна може да доведе до забавяне на парите към бизнеса. 

„Промените означават нова комуникация с Европейския съюз и потенциално забавяне с няколко месеца. Мерките са заложени по правилния начин и не трябва да се променят, ако искаме тези пари да дойдат навреме. Навременната помощ е по-добра от помощ някога“, посочи Петков. 

Темата коментира и министърът на туризма Стела Балтова, която заяви, че служебният кабинет е продължил заложените икономически мерки, като ги е надградил с нови.

По думите ѝ помощта за сектора възлиза 685 млн. лв., подпомогнати са над 44 хил. предприятия. Тя уточни, че нито една мярка към момента не е прекъсната и се надява „60/40“ да продължи да действа след актуализацията на бюджета. 

Икономическият министър коментира и назначаването на нови членове в Управителния съвет Държавната консолидационна компания. 

„В момента тече конкурс, на база на който ще бъдат назначени хора в Управителния съвет. Едновременно с това назначих временно изпълняващи в борда, защото когато чувствате, че едни средства изтичат от държавата и вие като добър собственик не може да си позволите да гледате как изтичат едни пари, докато чакате всички процедури да минат“, каза Петков. 

Икономическият министър уточни, че утре ще бъдат оповестени още нарушения в ДКК, като предстои да се освободят отговорните лица. 

Петков добави, че по Министерският съвет е приел стратегията „Общини без корупция“. По думите му тя е полезна за инвеститорите, които искат да вложат средства в страната ни, защото те виждат именно корупцията като най-голям риск за тях. 

„Сега ще можем да въведем механизъм, чрез който да гарантираме, че сертифицираните общини ще имат контактна точка към „Трансперънси интернешънъл“, за да гарантираме, че местната власт ще бъде един добър партньор на тези инвеститори“, каза икономическият министър. 

Той добави, че още вчера четири общини са заявили желание да се включат към механизма – Видин, Русе, Бургас и Благоевград. 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!