Не сме спрели да говорим с всички независими депутати от групата на ИТН. Мисля, че непрекъснато се водят разговори и покани към тези хора. Единствената цена, която не сме готови да платим е да вкараме задкулисието обратно в управлението. Това не можем да си го позволим, заяви пред журналисти в парламента премиерът в оставка Кирил Петков.

"Единственото ни условие е Слави Трифонов да не бъде човекът, който да взема решения от тяхна гледна точка. (...) Няма как да влезем в поредно управление, където или Бойко Борисов да е наш партньор, или Слави Трифонов да е наш партньор, или Делян Пеевски. Всичко друго може", допълни Петков.

Той допълни, че разговорът за подкрепа на кабинета продължават:

„Ние много искахме да обърнем разговора, да не бъде подкрепяте или не подкрепяте. Имаме сега ясни политики, ясна стратегия, разписани по дати, законопроекти, те са над 40 отделни стратегии. Така че всичко това е толкова логично с тези хора. Дори да кажат не – да видят цялата програма, да дискутираме по важните за България приоритети и тогава да си направят становището. Така че много се надявам, че парламентарните групи ще влязат в такъв диалог".  

В коментар на изслушването на тема енергетика, той каза: 

"За пръв път участвам в изслушване, където искаха да кажем абсолютно класифицирана, секретна информация за търговски договори, за цени. Ние ги помолихме да бъде закрито заседание и всички си тръгнаха. Даже депутатите от ГЕРБ, които попитаха въпроса, ги нямаше. Протече един разговор с останалите депутати и когато свърши цялото изслушване, те се върнаха обратно. Когато говорим за отговорни решения във връзка с енергетиката, когато говорим за цени, договори и доставчици, и когато искате да разберете всичко, което е толкова важно за България, успехите, които постигна това правителство, утре ще открием гръцката връзка в Гърция и да не се интересувате да бъдете в залата, това е невероятно лицемерие, така че от тази гледна точка аз бях просто учуден от това изслушване", отбеляза той.