На заседание на Министерския съвет премиерът Кирил Петков съобщи, че финалната версия на Плана за възстановяване и устойчивост е абсолютно готова.

Утре в София пристига председателят на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен. Очаква се тя лично да потвърди подкрепата за предложения проект.

"Гарантира се енергийната сигурност на България. Запазваме пълния капацитет на Маришкия басейн и едновременно с това сме изцяло в рамките на зеления преход. Използвахме иновативни решения, включително батерии и ВЕИ-та, геотермали, използвайки природното богатство на България", обясни Петков.

Премиерът поздрави всички министерства, които са работили по изработването на финалната версия.

„Искам да поздравя специално и подхода за справедлива България. Върховенството на закона е сложено на огромен пиедестал и е голям приоритет. Най-накрая имаме механизъм, който засилва контрола върху главния прокурор и това ще става със съдия, който временно ще вземе ролята на разследващ прокурор, а след това ще бъде върнат като съдия, така че да няма конфликт на интереси”, заяви още Кирил Петков.

Едновременно с това ще бъде направена реформа и в КПКОНПИ.

„Ще има и големи реформи в процеса как се извършват обществените поръчки. Както всички знаем, това беше огромен проблем в предишните управления на България”, добави премиерът.

Петков заяви, че че финалната версия на плана включва голям фокус върху жп транспорта с 62 нови влака и нови градски железници.

"Увеличаваме общия размер на средствата към бизнеса, като слагаме и специален акцент към иновативните компании и стартиращите компании", каза още министър-председателят.

Блокираните моряци в Мариупол

Премиерът съобщи, че българското правителство и служби работят непрестанно (б.р. ситуацията с кораба „Царевна“ със 17 българи на борда, който е блокиран повече от месец на пристанището в Мариупол).

„На всеки три часа ни дават информация какво се случва. Хората са в добро състояние, имат храна и вода за още 10 дни. Проблемът е, че има 260 м от кораба до оградата в тях. В тези метри има скривалище, където още има реални бойни действия и тази сутрин е имало стрелби. Тези 260 м не са безопасни да бъдат преминати от никой, но когато тези 260 м станат зелен коридор дори временно и сме сигурни, че нашите моряци могат да бъдат изведени безопасно, веднага имаме пълна организация да бъдат изведени“, обясни той.