Добросъседството между България и Република Северна Македония ще бъде сложено на пиедестал, заяви Кирил Петков след съвместната среща.

На нея стана ясно, че двете страни ще задълбочават сътрудничеството си в сферите на земеделието, транспорта и развитието на малките и средните предприятия, подписвайки три меморандума.

"Искам да поздравя министрите на РСМ и България за добре свършената работа, когато още на първата среща между двете правителства имаме три подписани меморандума по много ключови и важни въпроси. Това е пример за новия подход, който даваме, с нова енергия и реални резултати", заяви Кирил Петков.

„Тези меморандуми имат един основен краен резултат - икономическото развитие на целия регион. Икономическо развитие, което гражданите на двете страни ще усетят с измерими подобрения на стандарта на живот“, добави българският премиер.

Следващата среща между работните групи е след седмица.

„Историческата група набеляза, че в следващите четири месеца ще има поне три срещи и много интензивна работа между тях. Те вкараха много оптимистичен и прогресивен поглед към общата им задача. Поглеждайки това, което днес видяхме, се вижда огромната синергия и огромните предимства, ако имаме добросъседство“, каза още Кирил Петков.

„Транспортната инфраструктурна комисия сподели, че дори Коридор №8 е излязъл от европейските коридори, а меморандумът за жп линията го връща обратно на картата. Имаме много време да наваксаме, но с този устрем и енергия се надявам то да бъде наваксано бързо“, заяви още той.

Петков заяви още, че днес са установили, че за да се свършва работа, хората трябва да си говорят, да се виждат, да си поставят общи цели и да се слага обща конструктивна рамка.

„Министерствата на външните работи ще работят в паралел, докато стават ясни резултати като авиолинии, нови пътища, нови ККП-та, икономически сътрудничества, обща работа в образованието, едновременно да вървят и политическите въпроси. Ние сме тук, защото не се страхуваме от кризи и защото вярваме, че можем да ги решаваме“, обобщи той.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!