Още този месец ще отида до Република Северна Македония, за да покажем, че през конструктивен диалог и диалогични действия можем да направим много повече от това, което се е случвало през последните години. Заедно можем повече.

Това заяви във видео обръщение министър-председателят Кирил Петков.

"Искам да благодаря на президента за свикването на КСНС вчера, както и на парламентарно представените групи за тяхното участие. Ние заедно се обединихме около обща цел - добросъседство. Потвърдихме съществуващата позиция на България в отношенията ни със Северна Македония”, добави той.

По думите на Петков КСНС е показал, че всички участници споделят една обща цел – излизането от застоя в отношенията с Република Северна Македония и даването на ново начало в стремежа към добросъседство. 

„В този нов старт трябва да обсъдим важни за двете страни теми за правата на българите в Северна Македония, обща инфраструктура, общ културен календар, евроинтеграция и история”, допълни той.

Петков добави, че се надява нашите съседи и нашата делегация да могат да постигнат реален прогрес.

„Правителството ще започне работа по изпълнението на програмата в различните области, а правата на българите в Македония ще са в центъра на усилията му“, добави Петков.