Бившият председател на ДАНС Петко Сертов се е прибрал в България. Той е влязъл в страната към 1.30 през границата на ГКПП Кулата с лек автомобил, придружаван съпругата си, научи bTV.

Става въпрос за същия "Опел", с който Сертов напусна страната преди повече от месец. Колата е собственост на брат му и именно той я е върнал у нас, заедно Петко и Емилия Сертови.

Информацията бе потвърдена от вътрешния министър. Веселин Вучков каза, че Петко Сертов е оправдал липсата си с факта, че е "претърпял лек пътен инцидент".

"Сертов заяви съвсем доброволно, че е претърпял лек пътен инцидент в Гърция, което е наложило някакъв тип лечение", допълни Вучков, като уточни, че става въпрос за престой в болница.

По-късно през деня обаче на извънредна пресконференция зам.-главният секретар на МВР Георги Костов не коментира какъв е бил инцидентът и добави, че към този момент от Гърция не е постъпила информация за това Сертов да е бил настаняван в болница.

Самият Сертов е отрекъл пред полицията да е бил жертва на престъпление, той е бил във видимо добро физическо и психическо състояние, стана ясно още на пресконференцията.

Костов посочи още, че за разследващите случаят е изяснен и има "безспорни твърдения, че Петко Сертов не е бил жертва на престъпни посегателства". По думите му за издирването са били извършени обичайните действия както за всеки български гражданин. Той обаче не назова точната сума, която е била похарчена за търсенето на бившия председател на ДАНС.

Сертов бе обект на издирване повече от месец, тъй като изчезна, без да се обади на никого. 

Около 20 дни след изчезването му, МВР съобщи, че е локализиран в хотел в Атина. След това обаче отново бяха загубени следите му.

Първоначално МВР призоваваше гражданите да съобщават евентуални факти за посегателство срещу Сертов, но след това от вътрешното министерство намекваха, че изчезването е свързано с лични причини.