Първият председател на ДАНС Петко Сертов, който е в неизвестност от девет дни, е напуснал страната в посока Гърция. Това потвърди вътрешният министър Веселин Вучков в предаването „Тази неделя” по bTV.

„С много висока степен на сигурност мога да кажа, че автомобилът на Сертов е напуснал България в посока Гърция – потвърдено е с три технически средства, както и от други източници”, заяви министърът.

Сертов е в неизвестност от следобеда на 5 декември. По-рано тази седмица МВР обяви колата, с която е изчезнал бившият шеф на ДАНС. Издирва се лек автомобил с регистрационен номер СА2987РМ. Според събраната досега информация на службите още същата вечер този автомобил е пресякъл границата с Гърция. След това следите му се губят.

Сертов бе обявен за издирване и от Интерпол на 9 декември, което засили съмненията, че той е напуснал страната.

„Разчитаме на съдействие от съпругата Емилия Сертова, както и на медиите”, посочи Веселин Вучков. По думите на министъра, Сертов освен че разполага с много информация, има и рядката способност да я анализира добре, като човек с дълъг стаж в специалните служби. Вучков обаче изрази съмнение, че той би могъл да застраши националната сигурност на България с действията си.

Вучков обеща истината за Лясковец

Девет месеца след операцията срещу стрелеца от Лясковец, при която загина командосът Емил Шарков, министър Веселин Вучков обеща истината за провала на акцията да бъде разкрита.

„Проверката, назначена от министър Бакалов, приключи на 7 ноември, когато бях избран за министър. Справката разкрива нови подробности – че има и други виновни за случилото се, освен стрелеца Петко Петков. Нямам право да разкривам повече подробности, следват индивидуални дисциплинарни проверки, които ще приключат на 3 януари. Има предложения да се установи вина на голям брой държавни служители, включително и най-тежкото дисциплинарно наказание. Сегашната проверка е предизвикана от майката на Шарков. Става дума за отговорни служители, но ако спомена имена, ще бъда обвинен, че въздействам на следствието.

Видеонаблюдението

Изчезването на Петко Сертов и опитите за проследяването му повдигнаха много въпроси за системата на видеонаблюдение в София - 300 камери обхващат централната част на столицата.

Камерите, които са записали последните стъпки не Сертов, не са на МВР, а частни. От половин година СДВР среща проблеми с поддръжката на камерите.

„Голяма част от системата за видеонаблюдение не функционира повече от година заради юридическа и техническа каша. През януари 2014 г. двете фирми изпращат писмо, че са патентовали софтуера на тези камери и сме длъжни да им изплащаме по 300 000 лв. за поддръжка без обществена поръчка, което няма как да се случи”, посочи министър Веселин Вучков и увери, че решение на проблема се търси.

Насилието над лекари

Вътрешният министър коментира и повдигнатия от здравния му колега Петър Москов въпрос за полицейска охрана на екипите на Спешна помощ, които се отзовават на сигнали в гетата. Според Веселин Вучков няма ресурс за охрана на всеки държавен служител.