Върховният касационен съд (ВКС) остави в сила решение на Пловдивския апелативен съд, с което са потвърдени наказанията на петима подсъдими полицейски служители, осъдени за грабеж на цигари и вземане на подкуп, съобщиха от Съдебната палата в Пловдив.

Разузнавач от Криминална полиция към ОД на МВР - Пловдив и полицаx от Общинска охрана са осъдени на по шест години лишаване от свобода. Съдът ги е лишил и от право да заемат длъжност в МВР за период от шест години. На охранителния полицай е наложена и глоба от 6000 лева.

Двамата са признати за виновни в това, че през декември 2016 г. в Пловдив, в съучастие са извършил грабеж на цигари без бандерол и пари на обща стойност 41 502 лева, като са употребили за това сила и заплашване, и грабежът е в големи размери.

Полицаят от охранителното звено е признат за виновен и по второ обвинение - за това, че през март 2017 г. в Раковски, в съучастие с началника на Районното управление и полицаи са взели подкуп от 10 000 евро от бизнесмен от Пловдив.

Съдът е осъдил началника на РУ Раковски на пет години лишаване от свобода и глоба в размер на 5 000 лева, като го е лишил от право да заема длъжност в МВР за срок от шест години.

Друг полицай от Раковски е осъден на четири години лишаване от свобода, глоба в размер на 4000 лева и лишаване от право да заема длъжност в МВР за срок от пет години.

Третият участник в схемата от Раковски е осъден на три години условно лишаване от свобода с пет години изпитателен срок и глоба от 3 000 лева, като е лишен от право да заема длъжност в МВР за четири години.

Решението на Върховния касационен съд е окончателно.