Окръжната прокуратура в Пазарджик повдигна обвинение срещу Ахмед Муса Ахмед за участие в група, подстрекаваща към война и налагане на антидемократична идеология, съобщи БНР в сряда.

Обвинения ще бъдат повдигнати и на още петима от задържаните при мащабната акция от ДАНС. Мярката "задържане под стража" на Ахмед е удължена на 72 часа, потвърди адвокатът му Елвира Панкова:

"В рамките на тези 72 часа ще видим дали прокурорът ще внесе искане за взимане на постоянна мярка, която обаче има правото да вземе само съдът. Предполагам, че ще бъдат повдигнати обвинения на още 5-6 души. Ахмед не се признава за виновен и ми обясни, че няма отношение към това, в което го обвиняват".

Пред сградата на полицията продължава струпването на роднини, които чакат информация. Тази сутрин в джамията "Абу Бекир" се проведе традиционната молитва. Обстановката в квартал "Изток" е спокойна, засиленото полицейско присъствие остава.

Освободените отказаха да коментират подробности, но техни близки споделиха, че при престоя им в ареста не е имало полицейски натиск над тях.

В Пазарджик вчера бяха арестувани шестима души – петима мъже и една жена, в хода на действията на властите срещу проповядването на антидемократична идеология. Сред задържаните е и осъденият за радикален ислям у нас Ахмед Муса Ахмед.

Претърсени са джамията "Абу Бекир" и над 30 частни жилища. Иззети са компютри, голямо количество литература и видеоматериали. Работата на прокуратурата и агентите на ДАНС беше подкрепена от жандармерията.

Ахмед Муса Ахмед е с 4-годишна присъда за проповядване на радикален ислям, която се обжалва пред Пловдивския апелативен съд.

Снощи са били освободени двамата задържани от златоградското село Старцево. Имамът на селото Хасан Щърбов и Моника Веизова са били разпитани от разследващите.

Очаква се главният прокурор Сотир Цацаров и председателят на ДАНС Владимир Писанчев да огласят резултатите от специализираната операция в градовете Пазарджик, Пловдив, Смолян, Асеновград и Хасково.

Членовете, по които Ахмед Муса Ахмед е обвинен, определят наказание до осем години лишаване от свобода.