Поредно денонощие с висок брой новозаразени с коронавирус. Близо 10 000 са регистрираните нови случаи. В същото време обаче сериозен ръст в броя на настанените в болница не се отчита и засега заетостта остава под прага, при който ще се налагат по-строги мерки.

Снимка: bTV

Отделни градове обаче вече изпитват затруднения.

При 547 души в интензивни отделения в момента -  средно за страната са заети над 40 на сто от максималния брой легла за пациенти с COVID-19 в тежко състояние.

Снимка: bTV

По региони обаче картината е друга. В оцветените в зелено населени места заетостта е по-ниска. Над 60 на сто от леглата са заети във всички останали райони, а прогнозата за два от тях е до няколко дни да се достигне до етап, при който 70% от интензивните легла са заети.

Отделни градове обаче вече изпитват затруднения. Експерти алармират, че прагът от 80% заетост за налагане на строги мерки е завишен.

В болницата в Благоевград са останали едва 3 реанимационни места. А 4 от разкритите COVID отделения са пълни.

Снимка: bTV

“Има бебета, искам да подчертая, че при нас лекуваме деца средно утежнена форма, защото по-сериозно болните се изпращат за лечение в специализирани клиники в София”, заяви д-р Огнян Митев, дир. на МБАЛ- Благоевград.

В същото време от районната здравна инспекция в града отчитат рекорден брой заразени от началото на епидемията у нас. И вече не смогват с работата.

„Представете си 1000 човека на ден положителни - ние не можем да ги чуем, поне половината да чуем от тях, така че изоставаме сериозно“, споделя д-р Веселка Мончева, РЗИ Благоевград.

Този рязък скок на заразените не само в Благоевград, а и в останалите области, ще доведе до увеличаване на пациентите в болници в края на януари, прогнозира д-р Аспарух Илиев.

„Практиката показва, че кривата на постъпване на болница се бавя с две седмици на нарастване на кривата на болните“, казва д-р Илиев.

Според него системата реално разполага с по-малко интензивни легла от максималния предвиден капацитет.

"Това, което обективно трябва да кажем, е, че имаме около 800 легла, които можем да обслужим. Това беше моят съвет - да не се разчита на толкова висока граница. И освен това 80% ми се вижда висока граница. Рискът при "Омикрон", предвид много рязкото нарастване - е, че достигане на тези 80% може да стане в рамките на няколко дни", заяви Илиев.

Той казва, че при предишните вълни системата е започнала да се задъхва при около 6000 заразени на ден. Очакванията му са, че при настоящата вълна подобен ефект върху болниците би се очаквал при около 12-14 000 инфектирани дневно.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!