Убийството на бизнесмена Петър Христов, както и публикациите на чуждестранни медии за корупция у нас, със сигурност хвърлят сянка на българското председателство на Съвета на Европейския съюз, но не мисля, че от това трябва да се правят генерални изводи, коментира в предаването „Лице в лице“ президентът (2007 – 2012) Петър Стоянов.

Той посочи, че все още не може да коментира убийството, защото не знае почти нищо, но е шокиран от него и фактът, че се случи, е „ужасяващ и срамен“.

Снимка: bTV

Що се отнася до публикациите в авторитетните западни медии, Стоянов, каза, че „няма никакво значение“, какво пишат вестниците, значение има какво мислим ние за нашето дередже, за корупцията, за състоянието на съдебната система. „Да коментираме какво пишат чуждите вестници е тежък комплекс за малоценност“, смята той.

По думите му у нас се „лашкаме между еуфория и крайна меланхолия“, а трябва „да намерим своята идентичност, да има балансираност в действията ни, да намерим своето самочувствие и да не загубим рецепторите си за чувствителност. „Писали – голяма работа, дайте да видим какво можем да свършим“, призова той.

Помолен да коментира срещата на премиера Бойко Борисов с турския му колега Бинали Йълдъръм и президента Реджеп Тайип Ердоган, както и сближаването между двете страни във време, в което за Ердоган се говори като за диктатор, Стоянов посочи, че „това е въпрос на политика – и на това, и на всички следващи правителства“.

Снимка: bTV

Отношенията на България с Турция винаги са били и ще бъдат в центъра на българската демокрация. Ако не са, значи тя прави много голяма грешка, каза Стоянов.

„Мисля, парадоксално, че това правителство може да направи още. Не просто за подобряване на отношенията с Турция, а за защита на българските интереси в контекста на членството ни в ЕС и отношенията ни с Турция – каза той. – парадоксално, смятам, че присъствието на „Обединените патриоти“ може да спомогне за това. Защото те са тези, които могат да си позволят по-неординерни, по-оригинални решения“.

Запитан дали е добре президентър Румен Радев да покани Ердоган, докато сме председатели на Съвета на ЕС, Стоянов отговори: „Според мен е очевиден стремежът на Ердоган да подобри отношенията с ЕС. В политиката никога няма само приятелство. В политиката ни и с Турция трябва да бъдем освободени от емоциите, трябва да има много повече рационализъм и отговорност пред националната съдба и интереси. Това, което правим днес,  може да го сърбат или да се наслаждават на плодовете българските политици след 50 години“.

Вижте целия разговор във видеото: