Здравният министър предлага Здравната каса да не сключва договор с кардиологични клиники и лаборатории, които изследват здрави хора. Оказва се у нас има лаборатории, при които 70% от изследванията са на здрави хора.

Преди няколко месеца Илия Ковачев постъпва в болница, където му правят коронарография. Откриват стеснения на две от сърдечните артерии и му поставят стент. Сега 72-годишният мъж е добре. Сутрин става рано, а вечер работи до късно. Намира време и за спорт.

Не всички пациенти обаче имат късмета на Илия. Проверките на Касата през миналата година показват фрапиращи нарушения - поставяне на медицински изделия с изтекъл срок на годност и отчитане на такива, които изобщо не са поставяни на болните.

В не малко случаи пациенти са подлагани на ненужни за тях инвазивни изследвания. През 2013 г. НЗОК е платила близо 150 милиона лева по пътеки за инвазивна кардиология.

„Ако сериозна част от тези пари отиват не по предназначение, без резултат върху нашето здраве, то този кран трябва да бъде спрян", заяви здравният министър Петър Москов.

Предстои да се изработят критерии, по които касата ще преценява ефективността от изследванията и лечението. Ще се следи състоянието на пациента и след изписването му. При драстични разминавания с критериите, Касата ще отказва да сключва договор.