Не разбрах в какво се състои триумфът на Бойко Борисов във външната политика. Това заяви в предаването „Тази сутрин” евродепутатът Петър Курумбашев (БСП).

„При разговорите на премиера с френския президент Еманюел Макрон по-скоро видях отстъпление в националния интерес по темата с командированите работници. Тази мярка очевидно ограничава европейската директива за свободното движение на хора, стоки и услуги”, смята евродепутатът.

По думите му Макрон се опитва да решава вътрешнополитически проблеми с опити да действа през правото на Еврoпейския съюз.

Той попита защо политиците от Западна Европа, които поставят въпроса за равно заплащане за равен труд в ЕС, не се погрижат веригите магазини от Западна Европа да плащат на работниците у нас, колкото във Франция и Австрия например.

Курумбашев не вижда и връзка между подкрепата ни за промени в директивата за командированите работници и приемането ни в Шенгенското пространство и Еврозоната.

По думите му кабинетът „Борисов 3” не се различава по никакъв начин от предишните две правителства и е кабинет на статуквото.

„Все пак искам да поздравя правителството за сключването на договора за добросъседство с Македония. Това е една добра стъпка”, каза още евродепутатът.

Вижте целия разговор във видеото: