Как ще изглежда България в очите на Европа, когато е на кормилото, има риск от санкции от Европейската комисия заради решението на правителството за Пирин и какво означава вот на недоверие по време на европредседателство – по тези теми дискутираха в предаването „Тази сутрин“ по bTV евродепутатите Петър Курумбашев (БСП, ПЕС) и Андрей Новаков (ГЕРБ, ЕНП).

България и европредседателството

Не са минали и 24 часа, откакто България пое председателството на Съвета на Европейския съюз и вече някои хора заговориха, че то се е провалило. Какво очакваме да пишат и да говорят другите, ако ние самите говорим така, попита Новаков.

Снимка: bTV

За заглавията от западната преса, че България е потънала в корупция Корумбашев посочи: „Това не е организирана атака от западните медии, просто фокусът на внимание се измества към страната по естествен начин, тъй като става европредседател и това усещане, което винаги е имало за нашата държава като една от най-бедните и най-корумпираните, попада под по-голямо европейско внимание в момента“.

„Нека не създаваме илюзии, че с българското председателство всички наши проблеми ще бъдат решени, но трябва да кажем, че за пръв път от десетилетие България излезе от аварийната лента на Европа и имаме шанс да трупаме точки, каквито никога не сме могли да направим. И ми се ще да се фокусираме повече върху това, а не, когато попадаме под прожекторите, да си си вадим кирливите ризи (...) Мисля, че сме готови и тепърва ще го показваме по ключови проблеми за Европейския съюз“, каза Новаков.

Снимка: bTV

„Трябва да сме внимателни в тази превъзбуда, която цари, че като председателстващи ЕС едва ли не изведнъж ще определим приоритетите му – каза Курумбашев. – Също така е хубаво да използваме това насочено внимание към България, за да поставим някои наши проблеми, като влизането в Шенген или еврозоната. Но, според мен, не трябва да очакваме чудеса, нито да се изживяваме като изключителни ръководители на ЕС, тъй като очевидно приоритетите ще се определят от големите държави членки“.

„Мисля, че колкото повече повтаряме, че сме малки и бедни, толкова малки и бедни ще ставаме“, контрира Новаков.

„Реалностите са каква е твоята тежест в ЕС и какво можеш да направиш в този мандат“, отговори Курумбашев.

Вот на недоверие

За вота на недоверие Курумбашев коментира, че може би премиерът „се чувства доста по-уверен след подкрепата, която получи от Ахмед Доган и след изявлението, че всичко е стабилно“. По думите му е крайно време ДПС да се определят – може би е много хубаво да бъдеш политическа опозиция и икономически управляващ, но те трябва да определят от коя страна са.

Вот на недоверие ще има, каза той. Европредседателството не е застраховка за управляващите.

Според Новаков това е просто димка, която ще отшуми бързо.

Пирин и Банско

Помолени да коментират решението на правителството за Пирин, Новаков посочи, че според него в момента не може да се каже, че има голям проблем, така че някой от ЕК да изрази резерви или да предприеме някакви санкции. Кукумбашев посочи, че не иска да се изказва от името на ЕК, но ще му бъде интересно, ако тя бъде сезирана. За изказванията на еврокомисаря по регионалното развитие Корина Крецу той посочи, че те ангажират само нея.

Снимка: bTV

„Струва ми се, че започваме да решаваме проблем, който още не е дошъл – каза Новаков. – Това е решение, което не се взе за една нощ (...) Не можем да говорим, че е наложено едно или друго мнение“.

Според Куримбашев решението за Пирин „очевидно е израз и на противоречията в правителството. Знаете, че Валери Симеонов беше много разстроен от предишното решение, което беше взето преди 20 дена по отношение на същата концесия. Той каза: „Бойко ме излъга, не искам да го виждам повече“, сега пък иска да го вижда. По същия начин управляващите преживяха и закона за черноморските концесии (...) Пък после се питаме защо се говори за корупцията – ами говори се за корупцията заради корупцията“.

Снимка: bTV

По думите му как ще се развият отношенията между Бойко Борисов и Валери Симеонов трябва да питаме Алена, „тъй като влизаме в зоната на политическото ясновидство“.

„Невинаги това, че някой има различно мнение, означава разкол – контрира Новаков. – Напълно нормално е в едно коалиционно правителството хората да имат различни мнения и накрая да стигат до общи позиции“.

Вижте целия разговор във видеото: