Оръжието, с което е убит бизнесмена Петър Христов, по неофициална информация, е чешки картечен пистолет „Скорпион”. С такова оръжие са извършвани и други поръчкови разстрели през последните години. Това не е нещо ново за полицията, но все още се очакват експертизи, които да докажат категорично това ли е оръжието, с което е убит Петър Христов.

Следа от убиеца все още няма. Бизнесменът беше показно разстрелян на оживено място в София вчера.

Водещите версии за престъплението са бизнес интереси и отмъщение заради помощта на Христов за разкриването на бандата за отвличания "Наглите" и бандата за поръчкови убийства "Килърите".

Проверяват се фирмите на Христов и последните му служебни взаимоотношения. Днес стана ясно и, че Петър Христов е дарил 30 000 лв. на ГЕРБ на евровота през 2007 г.

Свидетелските разкази разкриват какъв е бил пътят на убиеца. Около 8 ч. вчера сутринта той прескача оградата на строежа, заема удобна позиция на един от етажите и стреля поне 8 пъти по бизнесмена. След това бързо напуска мястото. Работник, който слагал рекламни пана, видял бягството му.

„Не само аз, двама-трима души видяхме, когато прескочи с маска човекът, който е стрелял. Оттук през тази ограда е прескочил в посока подлеза. Оттам се е измъкнал. С маска, само очите му са се виждали, и е показал пръста – така, демек, да не се говори нещо”, разказа охранител на обекта.

До строежа, от който е стреляно, е имало допълнителни охранителни заграждения допреди няколко дни. Защо обаче те са премахнати, не е ясно.

По време на убийството е липсвало и кучето, което охранява обекта.

„То е сигнално куче. Лае, когато има хора”, поясни охранителят.

Според източници на bTV Петър Христов е помогнал на МВР за разбиването на бандата за отвличания "Наглите" през 2009 г., а през следващата – за залавянето на групата за поръчкови убийства "Килърите".

Тогава вътрешен министър е Цветан Цветанов. След като името на Христов било осветлено като част от разследването, той изразил притеснения.

„Аз смятам, че в момента има ответна реакция. И това, което е споделял пред мен е единственото му притеснение от всичко, което се разкри за него по случая "Наглите"... Не е бил член на партия ГЕРБ, бил е симпатизант по начина по който е изразявал своята воля”, каза Цветан Цветанов.

Един от осъдените преди месец на доживотен затвор от "Килърите" – Георги Вълев, също е от Велико Търново. Неофициално се твърди, че с Петър Христов имали дългогодишен конфликт. Вълев дори намесил името му на едно от финалните съдебни заседания. Христов обаче не е имал охрана.

„Само Боби, шофьорът му, който, за да не е реагирал, значи не му е била дадена възможност, не е имал видимост със стрелеца”, коментира Влади Въргала.

Къщата, в която живее майката на Христов, днес беше охранявана, а колегите му в софийския му офис запазиха мълчание.