Планът за възстановяване е толкова широк, че той е почти като бюджета, все едно е втори бюджет, посочи в ефира на bTV икономистът от Института за пазарна икономика Петър Ганев.

По думите му в него има огромен набор от проекти, но проблемът е, че се забравя, че Планът все пак е за възстановяване от пандемията от COVID-19.

„Целта на плана е все пак да да подпомогне възстановяването от пандемията. Вчера излезе новата прогноза за икономически растеж, която показва, че на практика след войната в Украйна този растеж пада от над 4 пункта на 2 процентни пункта. Така, че тези пари могат да послужат за така да побутнат икономическия растеж. Въпросът е обаче кога реално ще започнем да изпълняваме тези проекти, отбеляза Петър Ганев.  

По думите му въпросът е кога реално ще започнем да изпълняваме тези проекти. Огромен интерес има към проектите в енергетиката, но ще видим доколко те ще имат реален ефект, каза той.

Според него със сигурност са възможни злоупотреби. „Тогава, когато харчиш чужди пари за чужди цели, което е всяко харчене на публичен ресурс, било от бюджета било случая европейски средства или План за възстановяване, злоупотреби са възможни. Въпросът е какъв ще бъде техният мащаб

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!