Все още няма данни колко българи са поискали да разсрочат кредитите си след наложения мораториум, но се очаква желаещите да са хиляди. Това каза председателят на Асоциацията на банките у нас Петър Андронов в обзорното предаване „Кризата: COVID-19“, като даде пример с банката, която той ръководи – в нея са подадени над 2000 заявления за разсрочване на кредити. 

„Ако приемем, че ние сме 10% от банковия сектор – може да кажем, че около 20 хил. граждани  разсрочат задълженията си. Очакваме молбите да се увеличат – не всички са загубили работата си, не всички са с намалени доходи, не всички са взели решение да се възползват от тази мярка. Срокът е до 22 юни“, посочи Андронов.

Банкерът посочи, че предстои да се разбере дали ще има допълнителни регулации, ако кризата продължи по-дълго. Ако кредитополучателите не успеят да върнат навреме и разсрочените си задължения – към момента те няма да се считат за лоши кредити. 

„Ако клиент на банката не отговаря на изискването да е обслужвал редовно кредита си или той да е с до 90 дни просрочие към 1 март, той пак може да се яви в банката и да поиска разсрочване“, уточни Андронов. 

По думите му банковият сектор се готви да предложи на клиентите си кредитите, които ще бъдат гарантирани от Българската банка за развитие. „Ако тази мярка не тръгне добре, вероятно ББР и ние ще можем да разместим условията, така че тези пари да стигнат до хората“, каза финансистът.