Пет години след инцидента с асансьора в "Майчин дом", при който пострадаха 8 родилки, все още няма влязло в сила съдебно решение, съобщиха на пресконференция в БТА потърпевшите от инцидента майки.

До момента има заведени общо девет съдебни иска, като през тази година са се включили и друга част от пострадалите в злополучния асансьор хора.

„Част от майките се опитваха да забравят случилото се, обвиняваха себе си, но сега се присъединяват към нас в съдебната борба”, заяви Емануала Фролошка, една от първите завели съдебни дела.

Тя, и друга от майките - Лидия Димитрова, имат приключили дела на втора инстанция, които обаче подлежат на обжалване.

Адвокати на пострадалите съобщиха, че съдебната битка е много тежка, защото техническите лица отказват съдействие за установяване на неизправността на асансьора. Все пак експертизата във Върховния апелативен съд безспорно даде заключение, че причина за падането на асансьора е клиновият механизъм, който не се е задействал. Това пък е станало, защото не е било сменено свързаното с него въже, струващо 250 лв., коментираха адвокатите.

Аргументът на болница "Майчин дом", че асансьорът е бил претоварен, не може да бъде приет според Фролошка, защото още от 19 век е създаден механизъм, който да сработи при скъсване на въжета и пропадане на асансьор, независимо от неговия товар, а в 21 век вече би трябвало да има още по-съвършени защити.

Последствията от инцидента са, че осем майки са били сериозно ранени, не са успели да се радват пълноценно на децата си, а при две от тях е настъпила инвалидизация, стана ясно на пресконференцията.

От 2012 г. е заведено административно наказателно дело срещу четири лица - директора на болница "Майчин дом", отговарящия за оборудването на болницата, както и ръководителите на агенцията за метрологичен и технически надзор и на асансьорната фирма, обслужваща болницата.

Делото не може да приключи, защото не може да бъде прочетена техническата експертиза, тъй като винаги някой липсва на заседанията, каза Фролошка.

Всички подсъдими все още заемат постовете си.

В края на миналата година част от пострадалите майки създават Фондация "Асансьорна безопасност". Тя ще инициира кръгли маси по темата и подкрепа от институциите, защото още много асансьори в болници, учреждения и жилищни блокове поставят в риск хората, които ги използват, посочиха майките.