COVID мерките в област Враца все още трудно сработват, въпреки че са в сила от пет дни. Маски рядко се използват в определените като задължителни места. Според джипитата по-големият проблем е, че много от хората със симптоми отказват да се тестват.

Правим проверка в малката община Криводол. В поликлиниката влиза жена с домашното си куче, но без маска. Въпреки забраната пациентката настоява джипито да я приеме, тъй като била с много високо кръвно.

Пациентите с доказан коронавирус на доктор Петрова за последните дни са петима. Според нея обаче реалната цифра е много по-голяма, но хората дори със симптоми отказват да се тестват. Една от причините е да не бъдат карантинирани. „Аз му казвам, но не мога да го задължа, като каже, че не иска. Купуват си тестове от аптеката, правят си ги вкъщи, но не ги регистрират никъде“, коментира д-р Митка Петрова.

Въпреки че е с един от симптомите на настоящия вариант на болестта, болки в гърлото, 75-годишна жена отказва да даде проба, ако е платена. „Без направления ли, не дават още направления, нема да дам десет лева, за едно ли е да ги дам тия десет лева, я съм пенсионер човек“, казва тя.

От РЗИ признават, че без доказан COVID контрол и санкции не могат да наложат.