Трима души са с повдигнати обвинения след акция на ГДБОП срещу организирана престъпна група, занимавала се с неправомерно усвояване на еврофондове на територията на Пернишка област, съобщиха от МВР.

Според събраната до момента информация групата е действала от 2015 г., като начело е била бизнесдама от Перник, която има няколко присъди, включително и за злоупотреби с еврофондове. Тя организирала регистрацията на лица от ромски произход като земеделски производители, като оформяла и проектите им за млади фермери по Програмата за развитие на селските райони.

Формално целта на исканото финансиране била производство на биохумус чрез преработка на почвата с калифорнийски червеи. Със съдействието на ръководителката на групата седем подставени бенефициенти сключили договори за финансиране по програмата с по 48 000 лв. за организиране на производството. То в повечето случаи трябвало да бъде върху земя, собственост на майката на сочената за ръководител на групата.

При проверка било установено, че не е извършена никаква дейност по проектите. Междувременно обаче бенефициентите получили значителни суми, в един случай – даже пълния размер от 48 000 лв. Според разследващите парите са отишли при бизнесдамата, която после се разплатила с подставените лица по свое усмотрение.

В хода на спецакцията са претърсени пет адреса в Перник, Радомир и с. Ракеловци. Иззети са документи, печати на нотариуси и други доказателства.

Обвинените са под парична гаранция в размер на 50 000 лв., 25 000 лв. и 5000 лв.

Работата по случая продължава.