"Държавата ни не е застрахователна компания и всеки път с добрина подхожда и раздава, но правителството се надява по този начин да не бъдат изградени вредни навици у хората". Това коментира премиерът Бойко Борисов в Пловдив, след като съобщи, че на пострадалите от земетресението в Пернишко ще бъдат раздадени  допълнителни 800 000 лева за справяне с щетите, освен социалните помощи от 325 лева, които ще се дават от утре.

По думите на премиера се подготвят списъците и в София, където също има около 1000 пострадали. Борисов заяви, че "държавата дава максимума, защото това са парите на всички данъкоплатци".

"Има застрахователни компании и хората от цял свят се подготвят за бедствия и аварии като застраховат имуществото си" заяви премиерът.

Досега молбите за еднократната социална помощ, подадени в община Перник, са около 1600, но се очаква да станат повече от 2 000.

Премиерът ще подпише списъците на социалното министерство днес, а утре сутринта социалният министър Тотю Младенов заедно с екипа си ще отиде на място.

Създадена е организация раздаването на средствата да стане по най-бързия начин.

В Министерски съвет по-рано вицепремиерът Симеон Дянков заяви, че Бойко Борисов е поставил задача на социалния министър Тотю Младенов "утре сутринта да посети пострадалите в Перник с парите в брой".

Снимка: Ладислав Цветков
Снимка: Ладислав Цветков

"До края на деня, който е кандидатствал за помощи, влиза в постановлението, разписва се, и от утре започват да получават пари. Ако се наложи, ще направим след седмица и допълнително постановление", допълни Симеон Дянков.

За възстановяване на щетите по общинските и държавните сгради, сред които са училища и детски градини, ще бъдат отпуснати и 5 млн. лева. Специалисти по места оценяват и изчисляват пораженията.

Според Борисов не е необходимо пострадалите сгради да бъдат събаряни, тъй като има достатъчно техника, с която биха могли да бъдат укрепени здраво.

"Ако така продължава, щетите от земетресението могат да се окажат стотици милиони, затова на място са изпратени експерти, които да проверят точно. Всички документи, които дойдат до междуведомствената комисия, ще бъдат осребрени веднага", каза Бойко Борисов.

Столичната община пък е готова с нов план за действие при бедствие. Изготвени са специални карти с бързи маршрути за евакуация и подробни легенди. Те са публикувани на интернет страницата на общината.

Идеята е да бъде създадена стройна и бърза система за реакция при бедствия - като земетресения, наводнения, пожари, както и при радиоактивно или химическо замърсяване. При нужда парковете ще бъдат превърнати в палаткови лагери, а училища, библиотеки и музеи ще се превърнат в сигурни убежища за хората в нужда. С новите карти за действие при бедствени ситуации ще бъдат запознати и домоуправителите.