Петър Низамов – Перата остава в ареста, реши днес Окръжният съд в Пловдив след повече от 4 часа заседание. Той нападна оператор на bTV по време на протестите в Асеновград.

Мотивът на съда е, че има реална заплаха той да извърши друго престъпление.

Адвокатите на Низамов заявиха, че ще искат изменение на мярката му.

Докато чакаше съда да започне да заседава, Перата беше в една килия заедно с ромите, били децата гребци в Асеновград, които също обжалваха днес ареста си.

Снимка: btvnovinite.bg

Срещу Низамов са повдигнати две обвинения – за хулиганство и за причиняване на телесна повреда на оператора на bTV Петър Джанаваров, който беше ударен в лицето по време на големите протести в Асеновград.

За двете престъпления се предвижда наказание "лишаване от свобода" съответно до две и до три години, заяви прокурор Мирослав Христев.

Част от заседанието се гледа при закрити врата, тъй като Перата поиска журналистите да напуснат залата, защото извика сестра си, която е разкрила интимни и корпоративни данни за него.

Около 20 негови симпатизанти поискаха по-рано днес той да бъде освободен незабавно.

Вчера стана ясно, че Перата е социално слаб. 

Пред бургаския съд Низамов е декларирал, че няма недвижимо имущество и леки автомобили и, че семейството му се издържа само с доходите на съпругата му – 508 лева.

Часове преди ареста обаче, на път за Асеновград, Петър Низамов се снима в луксозен спортен мерцедес.

Автомобилът е на 72-годишната майка на Перата. На нейно име са регистрирани две фирми и склад за дърва за огрев.

Докато правим интервю със служител в склада, видеокамери на обекта снимат екипа ни. Секунди по-късно кадри с нас бяха качени във фейсбук профила на Низамов.

Представители на фирмата, която извършва строителни дейности край къщата на майка му, обясниха, че знаят, че Низамова стои зад фирмите, но не вярват тя реално да движи семейния бизнес.

Заради декларацията, че не изкарва никакви средства, Низамов е освободен от държавна такса при завеждане на дела и започва да съди няколко бургаски медии. При едно от заседанията отново предава във „Фейсбук”, набутвайки телефона си в очите на журналистката Екатерина Капрова.

Същевременно Низамов е на път да стане юрист. По информация от Бургаския университет, от дипломата го делят само няколко изпита.