Работим за вземане на решение за продължаване на преброяването на гражданите онлайн, заяви вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов при отчета на дейността на служебния кабинет. 

Атанас Пеканов призова гражданите да участват в националното преброяване. Пребройте се онлайн, данните са защитени, каза той.

Успяхме да надградим Плана за възстановяване и устойчивост с оглед оптимизация на съществуващите проекти, каза още вицепремиерът и посочиу, че са въведени 11 нови проекта и 8 нови реформи.

Пеканов заяви, че в документа са адресирани някои от основните критики към предишната версия, както и критики, които от години са били отправяни към България в социалната сфера.

"Успяхме да отговорим на част от критиките и изискванията в сферата на енергетиката и декарбонизацията, които са доста строги. Беше намалено финансирането, фокусирано върху София, нещо, което смятам че трябва да правим, защото регионалните дисбаланси продължават да са основен проблем в страната ни", отбеляза вицепремиерът.

Пеканов заяви, че в службите на Европейската комисия има разбиране, че ситуацията в България е политически трудна и нестабилна, и вероятно ще се наложи служебен кабинет да подаде този важен документ, който да заложи голяма част от приоритетите на страната ни за следващите години.

От друга страна продължават да се изисква поемането на доста сериозни ангажименти в сферата на енергетиката, ясна стратегия за декарбонизация, която да очертае бъдещето на въглищните региони, допълни той. По думите му предстоят много трудни решения в тази сфера.