““Националният план за въвеждане на еврото” е публично достояние. В него са описани всички технически стъпки, които страната ни трябва да поеме в следващите месеци, за да е готова да премине към еврото. Когато има редовен кабинет, той ще реши финално да поиска включването на България към еврозоната”, заяви вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов в предаването “Лице в лице”. 

Той подчерта, че този план е приет в края на май, а тези “процеси са стартирани от един демократично избран кабинет на Бойко Борисов, след което те продължиха от следващия демократично избран редовен кабинет на премиера Кирил Петков”. 

Пеканов обясни, че България е влязла в така наречената чакалня на еврозоната преди две години, а през 2022 г. е приет и “Националният план за въвеждане на еврото”. 

По думите му в плана има и комуникационна кампания. 

“Ние трябва да кажем на хората ясно как функционира еврозоната в момента, за да знаят те какво ще се случи, когато ние влезем в нея, какви ще са ползите и евентуалните рискове, както и как институциите могат да адресират тези рискове”, добави Пеканов. 

“В началото на следващата седмица ще имам посещение в Хърватска. Там ще се видя с финансовия министър, с Централната банка. За съжаление Хърватска ни изпревари и вече въведат еврото, те сега са във финалната фаза на тези всички процеси, които се случват във връзка с еврото. Ще поговорим с хората на улицата, за да видим, притесняват ли се, какви са техните страхове. Ще развенчаем тогава и някой от митове, които политиците спекулират. Например мита, че от 1 лв. хлябът ще стане 2 евро”, каза той. 

Вицепремиерът обясни, че както в Хърватска например 7 куни са 1 евро, то и в България ще пише 2 лв. = на 1 евро. 

Какво означава военната мобилизация в Русия за България - гледайте във видеото.