Над 3,7 млрд. лева в идните месеци ще дойдат като суми по Плана за възстановяване, ще се опитаме да отключим тези средства. Това заяви заместник министър-председателят по управление на европейските средства Атанас Пеканов на брифинг. 

Пеканов поясни, че се очаква до края на годината да се отпуснат 1,3 милиарда лева.

Пеканов представи приоритетите в работата си в служебния кабинет.

Той съобщи, че по Механизма за възстановяване и устойчивост ние трябва да изпълняваме нашите цели и да покриваме различни индикатори, да се справяме по-добре и чак тогава да получим финансов ресурс.

По думите му това са инвестиционни дейности и проекти от една страна, които трябва да стартират, за да помогнат на икономиката ни, но и да я направят по-устойчива, каквато е целта на плана.

В същото време предстои да се изготвят и приемат законови промени, които да ни позволят да изпълним тези 22 законодателни мерки по второто плащане, които са обещани в рамките на тази година.

Нашата цел в следващите седмици на служебния кабинет е да подготвим тези процеси, така че България да е успяла на 100 процента да отговори на тези ангажименти, тогава, когато трябва да ги отчетем пред Брюксел. Нашата надежда е това да постави основи за устойчив процес на действие за изпълнение на целия План за възстановяване и устойчивост в идните години, каза още той.

Вижте още във видеото.