„Не мога да разбера къде е проблемът, просто трябва да се изпълни договорката – г-н Денков да си отиде в образователното министерство, а ГЕРБ да решат кой искат да бъде в МВнР. ПП и ДБ опитват да изопачат нещата в медиите. Няма никаква претенция от ГЕРБ да вземе министерството“.

Това заяви председателят на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски пред журналисти. 

По думите му ПП-ДБ трябва да изпълнят „договорката“.

„Ако ПП-ДБ си изпълнят написаното, ще имаме само европейски избори. Ако не си го изпълнят, вече г-н Борисов и ГЕРБ да решават. Това министерство трябва ясно да се каже, че е на ГЕРБ и те могат да решат какво да се случи. Тук е просто непрекомерното желание на ПП-ДБ да вземат още едно министерство. Ако го вземат, са взели всичко и ротацията е безсмислена. Защо не ги чухме 9 месеца, когато имаха цялата власт в лицето на премиера и всички министерства? Най-нормалното е да се премери тежестта на партиите и да се види кой колко министерства трябва да има. Г-н Борисов направи огромна отстъпка, каза минимални корекции, значи ГЕРБ нямат никакви претенции, а те претендират да вземат едничкото малко министерство на ГЕРБ“, каза Пеевски.

ДПС ще подкрепи акад. Николай Денков за поста образователен министър, каза председателят на ПГ на ДПС.

„Шегичките и надиграването трябва да спрат. Каквото партиите са си играли, са си играли в чисто партийния интерес. Имаме изключително стабилен евроатлантически парламент, стабилно правителство. Не може заради някакви щения да намерим на някой уютно и топло кресло, защото някой е решил, че трябва да се настани във Външно, да бутнем държавата. Има си изключително добро място, той е добър образователен министър“, допълни Делян Пеевски. 

Коментарите му са по повод напрежението между ГЕРБ и ПП-ДБ относно поста министър на външните работи при предстоящата ротация.