„ДПС отдавна каза, че Бойко Рашков няма място в политиката. Това е ясно на всички. Има място по трапезите с пудела, седнал до него, който сигурно преди това му е напълнил джобовете с пачки.“

Това заяви лидерът на ДПС Делян Пеевски в кулоарите на парламента, във връзка с бившия вътрешен министър и настоящ депутат от ПП-ДБ Бойко Рашков, за който стана ясно, че е бил в близки отношения със Стефан и Марин Димитрови, които заедно с директора на агенцията Петя Банкова, бяха обвинени за участие в организирана престъпна група за контрабанда, пране на пари и подкупи. Обвинение получи и бившият главен секретар Живко Коцев, който беше пуснат под гаранция.

В комисията за скандала в митниците вече бяха изслушани вътрешният министър Калин Стоянов, финансовият министър Людмила Петкова, председателят на ДАНС Пламен Тончев и бившият главен секретар на МВР Петър Тодоров. Вчера на въпроси трябваше да отговоря и Рашков, но след кратко изявление напусна без да отговаря на въпроси на депутатите.

Снимка: bTV

Бойко Рашков посочи, че Стефан Димитров и Марин Димитров са идвали в МВР, за да му подават сигнали срещу председателя на ГЕРБ и бивш министър-председател Бойко Борисов, както и за купуване на гласове в Хасково.

Делян Пеевски коментира, че ако се докаже обвързаност с „контрабанда, с пудели и с пачки“, ДПС няма да работи с ПП-ДБ.

„Ако всичко, което се случи се окаже вярно, ние няма да имаме диалог с тях. Ако се докаже и се види всичко - истина, обвързаности с контрабанда, с пудели, с пачки, специално ДПС няма да работи с тях. Всичко, което видяхме е чудовищно. Те нямат интегритет, за който толкова говореха“, каза още Пеевски.

Пеевски отговори и на критиките на бившия премиер Николай Денков, че ГЕРБ и ДПС саботират правосъдната реформа и това води до забавяне на второто плащане по Плана за възстановяване и устойчивост:

„Това е пълна лъжа. ПП-ДБ саботираха всичко с това, че направиха така, че да няма ротация.“

Снимка: bTV

Председателят на ДПС коментира и номинацията на Елена Йончева за евродепутат.

„Ние я поканихме. В момента тече номинационен процес. Когато сме готови с листите - ще ги обявим. Обадих ѝ се лично, защото е един независим човек, който е доказал, че защитава свободата на медиите, на журналистите, на хората. Винаги сме имали гражданска квота и смятам, че тя е един достоен представител“, заяви той.

Още вчера Йончева заяви, че би приела покана от партия, която ѝ дава свободата да продължи битките си.

„Делян Пеевски ме покани в сградата на Народното събрание. Казах, че трябва да помисля. Обясних, че ще приема, ако имам правото да отстоявам това, което съм отстоявала и досега“, подчерта тя.

Коя е Елена Йончева?

Елена Йончева е журналист, политик, депутат в XLIV народно събрание, прессекретар на Президентството (2017 г.). Йончева е депутат в европарламента, избрана от гражданската квота на БСП.

През 2017 г. Йончева е част от инициативния комитет, издигнал за Румен Радев кандидат-президент. След като става президент, той я назначава за свой секретар за връзки с медиите. Скоро след това тя напуска и е избрана за депутат в XLIV народно събрание от групата на БСП.

Припомняме, че на последните европейски избори през 2019 година Йончева оглави листата на БСП и имаше 82 хиляди преференции, с което направи партията втора политическа сила с 24,26%. Надпреварата за първото място при съставянето на евролистата на социалистите беше между нея и председателя на Партията на европейските социалисти тогава и евродепутат Сергей Станишев.

Кандидатурата на Йончева бе подкрепена с 95 гласа, а тази на Станишев - със 75 гласа от Националния съвет на БСП. Двамата запазиха добрия тон по време на предизборната кампания през 2019 г., въпреки че Сергей Станишев критикува Корнелия Нинова за подредбата на листата.

Само година по-късно отношенията между Елена Йончева и ръководството на БСП са влошиха. Йончева критикува Корнелия Нинова, а социалистите свалиха политическото си доверие от евродепутата.