Както в България, така и в цяла Европа големият резерв на пазара на труда са жените. Това заяви социалният министър Тотю Младенов на среща, посветена на заетостта в България, организирана от плевенска структура на ГЕРБ.

Пред своите колеги Сергей Игнатов, Десислава Атанасова и председателят на парламента Цецка Цачева, Младенов посочи, че през 2013 г. задача номер едно не само не само на ръководеното от него ведомство, но и на цялото правителство, ще е пазарът на труда – привличане на инвестиции, увеличаване на работните места и съответно намаляване на безработицата.

Социалният министър открои „вечните” проблеми на страната - голяма нужда от висококвалифицирани кадри в различни области, редуциране на младежката незаетост.

В тази връзка са създадени Центровете за обучение и квалификация, използват се и средства по ОП "Човешки ресурси" за допълнителна квалификация и преквалификация на кадрите, поясни Тотю Младенов и добави, че се набляга на мерки за стажове за младите хора в предприятия и фирми. Работи се за реализиране на идеята младежите да работят с наставници, които са прикрепени към тях, за да са реално заети в работния процес и така да придобият ценен практически опит.

Друга мярка на министерството са трудовите борси в страните, където има компактна българска маса от работници и най-вече студенти. Такива борси са организирани в Германия, Испания, Португалия, Великобритания. На тях присъстват и български компании, които предлагат добри позиции в страната ни.

По думите на Тотю Младенов в България има нужда от технически специалисти - шлосери, заварчици, монтьори, монтажници.