Възлюбени в Господа, чеда, на светата ни църква. В навечерието на светлия ни християнски празник Рождество Христово храмовете и домовете отново ни събират заедно, за да насочим в единомислие умовете и сърцата си към витлеемската пещера. Където в тази свята нощ се извършва дивното тайнство на нашето спасение – Бог става човек, за да изкупи и освободи човеците от властта на смъртта и тлението. 

Да отвори за всички, затворените някога, Райски порти. И в тайнството на Богочовечеството да възстанови изгубеното Богосиновство. Бог приема човешката природа и става човек, за да даде на човека възможността да достигне Богоподобяването и вечния живот, който той ни е обещал да имаме в изобилие. 

Това е дълбокото съдържание на християнската вяра и на нашата светла и непомрачима надежда, която по думите на Апостола: „Никой и нищо в този свят не може да ни отнеме“. За всичко това днес смирено благодарим на Бог, който в своята безмерна и безпределна любов проводи в света своя единствен син Исус Христос, та всякой, който повярва в него и пожелае да върви по спасителния път на Богочовечеството – да не погине, но да живот вечен. 

Защото Бог е създал човека не за смърт, а за живот, за да бъде той образ и отражение на неговата вечна слава. Такава е, възлюбени, Неговата воля за нас. Това е нашето предназначение, такава е целта на земния ни живот – да бъдем приобщени към Божествения живот, към Божията любов, която щедро се изля над нас с раждането на Богомладенеца. 

Светлината, изгряваща в светлата нощ на Рождеството, да огрее във всеки дом, да стопли всяко вярващо сърце, като разпръсне мрака, показвайки ни верния път, който да следваме. В тези дни на изпитание, болка и страдание за мнозина и цялото общество - да положим всичкото си опование на Богомладенеца, който се роди като човек, живя сред нас, претърпя страдание и кръстна смърт, за да победи смъртта. 

Подражавайки на любовта му към нас да отдадем и ние своя дял в голямото Богочовешко дело, като следваме Господния завет и полагаме душите си за нашите ближни, както Той ни е учил и както ни е завещал хилядолетната традиция на Светата Христова църква. 

Да не скъпим време и сили, щедро да се раздаваме, според нашите възможности, както и Бог всеки ден излива над нас своята благодат. Да покажем, че сме Христови не само на думи, но и с дела на милосърдие и помощ за всеки страдащ и нуждаещ се. Тогава Богомладенецът Христос ще се роди и във всеки от нас и всички ще вкусят от Божията благост, от мира и любовта, донесени в света от Исус заради нас и нашето спасение. 

Благословена да бъде празничната трапеза за Бъдни вечер, която ни събира в очакване на Рождеството на Богомладенеца Христа. Нека сторим място на нея, както за спасителя, така и за всички близки и обични, които вече не са сред нас, но невидимо за нас, в таи нощ свидетелстват откриването на великата тайна на Благочестието. 

Бог се яви в плът! Мирът и любовта на раждащия се днес Богомладенец да бъдат с всички нас. Честито Рождество Христово.   

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!