Българският патриарх Неофит отслужи тържествен благодарствен молебен за Освобождението на България в храм „Св. Александър Невски“.

Той подчерта, че подписването на Санстефанския мирен договор на днешния ден през 1878 г. не е просто едно от многото важни исторически събития в хилядолетната и превратна българска история, предаде БГНЕС.

„Узаконеният чрез този договор нов български държавен суверенитет представлява естествен завършек на дълъг и динамичен процес, в който православният български народ показва и доказва, че не е сломен от тежката си историческа съдба, но е готов и този път, с цената на всичко, да отвоюва своята свобода и независимост“, заяви Негово Светейшество.

„В паметта на всеки народ има личности и събития, както и свързани с тях дати от празничния календар, които – независимо от постепенното си отдалечаване във времето – поддържат спомена за себе си вечно жив сред поколенията

По думите му узаконеният чрез договора нов български държавен суверенитет представлява естествен завършек на дълъг и динамичен процес, в който православният български народ показва и доказва, че не е сломен от тежката си историческа съдба.

Патриарх Неофит почете паметта на падналите за свободата ни руски и братски християнски войни.

„Светла и вечна да бъде паметта на всички славни герои на българската свобода и независимост! Честит и благословен празник!“, завърши патриархът