Патриарх Неофит е преместен от реанимация в терапевтично отделение, защото състоянието му се подобрява. Това съобщиха от столичната болница "Токуда", в чието кардиологично отделение той беше приет по спешност.

Вестта за хоспитализирането на Негово Светейшество дойде от неофициални източници. Рано тази сутрин началникът на клиниката по анестезиология обяви, че състоянието на патриарха е стабилно и няма поводи за тревога. На обяд за първи път и представител на Светия Синод коментира случая.

Симптоми на хронично заболяване, от което патриарх Неофит страда, са причина са спешното му хоспитализиране. От тази сутрин той вече е в стабилно състояние, дори е пил кафе с лекарския екип.

„Имаше си съответните проблеми със сърцето, имаше си съответните проблем и със съзнанието. Той се чувства добре, пък и реанимацията така се чувства добре, когато има Божи човек в реанимацията, защото в крайна сметка ние сме на водораздела между настоящето и отвъдното”, каза проф. Николай Младенов.

В ранния следобед лекарите съобщиха, че Негово Светейшество е изведен от реанимация и лечението му продължава в терапевтично отделение. Първото официално изявление от страна на Светия Синод направи Западно и Средноевропейският митрополит Антоний. Той категорично отхвърли слуховете, че вчера патриархът е намерен припаднал в сградата на Софийската митрополия.

„Той има две клапи на сърцето – те са сменени преди няколко години, така че нормално е човек да се почувства, и заради налягането атмосферното, и пък преумора – различни може да има такива причини, които да доведат до прилошаване”, заяви митрополит Антоний.

Лекарите са оптимисти за скорошното възстановяване на Негово Светейшество.

Митрополит Антоний заяви още, че "архиереите, духовенството и миряните се молим за пълното оздравяване на патриарха и призоваваме всеки, който иска да се присъедини към нас в молитвата ни за Първопредстоятеля на родната ни църква".