Пътните фирми готвят нови протести, ако обещаните им пари за извършени ремонти не стигнат до тях. След като депутатите вчера отхвърлиха възможностите за отпускане на пари, днес обявиха, че ще търсят нови решения.

Работниците в строителните фирми ще блокират отново улици в София и пътища, ако не бъде намерено решение, заявиха от бранша. Не са проблем парите, а че АПИ остава без пари за инфраструктура, заяви Стефан Чайков от Браншова камара „Пътища“, който в миналото е бил началник именно в агенцията. По думите му "в момента сме заложник на липсата на политическа воля".

По-късно стана ясна и датата на новия национален протест - 20 април. "Липсата на политическа воля доведе сектора до колапс, създаден от бездействието на държавните институции. (...) Декларираме спешната необходимост от предприемане на своевременни действия за адекватното управление и поддържане на пътната мрежа на Република България, чрез възлагане на ремонтно-възстановителни дейности. Състоянието на Републиканската пътна мрежа е катастрофално, браншът е пред фалит и ББК „Пътища“ няма друга възможност освен да продължи с ефективните национални стачни действия до достигането на решение на всички поставени проблеми", пише в декларацията на организацията.

Премиерът Кирил Петков изрази надежда, че парламентът ще намери решение: „Надявам се всички политически партии, които гласуваха „Против“, да преосмислят и да имаме шанс още веднъж да гласуваме това решение“.

От най-голямата парламентарна група в Народното събрание – ПП, потвърдиха, че ще внесат ново предложение за отпускане на пари към фирмите. „Ще го гледаме на комисия вторник, ако бъде одобрено, може да се гледа още следващата седмица в зала“, обясни Настимир Ананиев.

От БСП обявиха, че тежката ситуация е наследено от предишните управляващи.

От „Има такъв народ“, които вчера не подкрепиха останалите парtии в коалицията при гласуването, пък обявиха, че са внесли свое предложение за решаване на казуса – през правителствено постановление.

От „Демократична България“ не коментираха темата.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!