С лишаване от свобода до шест години е заплашен шофьор на тролей от столичния градски транспорт заради инцидент със загинал пътник.

Транспортното произшествие е станало на 11 февруари миналата година. 44-годишният водач спрял превозното средство на спирката „Център по хигиена“. Пътник се насочил за слизане към предпоследната врата. Вече навън, намирайки се все още в близост до тролейбуса, вратата се затворила, при което захванала якето на възрастния мъж.

Обвиняемият не погледнал в камерите, с които било снабдено превозното средство, не видял случващото си и потеглил. Тролейбусът повлякъл 68-годишния мъж. В един момент якето се освободило от вратите и той паднал на пътното платно. Вследствие на получените травми мъжът починал на място.

Водачът спрял тролейбуса едва след като видял подадения му сигнал от намиращ се отвън гражданин. Според прокуратурата обвиняемият е имал техническа възможност да предотврати ПТП-то, но с действията си не осигурил безопасното слизане на пътника.

Държавното обвинение подчертава, че водачът на тролейбуса е бил длъжен след затварянето на вратите да се убеди, че няма хора в дясната зона на тролейбуса и едва след това да потегли.

От там допълват, че съдебномедицинска експертиза показва, че пострадалият е получил множество травматични увреждания, а причината за смъртта е спиране на сърдечната дейност.