Турски самолет кацна аварийно на Летище София. Машината верооятно е имала сериозен технически проблем. Данните от платформата „FlightRadar“ показват, че след като излита, самолетът рязко губи скорост, прави завой около София и се връща на аеропорта.

Пътниците разказват, че екипажът им е съобщил, че има технически проблем и може да се наложи аварийно кацане. Инцидентът е от неделя вечерта, но чак сега стават ясни подробности около него.

Крум Атанасов тръгва за Мексико. Първо трябва да стигне до Истанбул. Опитът за полет, както самият той го определя, се превръща в кошмар. Първоначално има забавяне във времето за излитане.

„Бях в задната част на самолета, където стюард ни каза, че има някакъв технически проблем, но не знаят какъв е. При което едно момче, което беше на седалката зад мен, каза: „Край, аз слизам, не искам да остана на този самолет“, разказа пред bTV Крум Атанасов.

След близо два часа, прекарани в самолета и отстраняване на повреда, машината излита, но не за дълго. Минути след началото на полета започва да кръжи около София, а пътниците разбират, че нещо не е наред.

"Последната реплика никога няма да я забравя. Беше „Brace for impact“, което означава "Пригответе се за удар“, разказва още Крум.

Пилотът докладва до кулата, че има затруднение в управлението на самолета и желае да поддържа определена височина, за да направи проверки. От своя страна РВД правят всичко възможно, за да осигурят коридор за аварийно кацане.

„По протокол са предприети всички действия да му се осигури най-благоприятната и кратка траектория, така че да се върне и да кацне на Летище София, което е било и желанието на пилота. Единствено пилотът носи отговорност за провеждане на полета и за решения, когато има даден проблем, както и какво трябва да се изпълни“, разказва Георги Пеев от РВД.

Пътуващият в ужасяващия полет Крум Атанасов разказва, че хората са били застинали.

„Едно момиче от нашата група започна да тананика някаква песен, а стюардите отзад започнах да се молят на Аллах. Беше изключително страшно, защото ти разбираш, че става нещо. Виждаш, че тези, които знаят какво става, се молят на своя Господ и ти не можеш да разбереш какво се случва“, добавя той.

Крум Атанасов се отказва от почивката си, но казва, че ще търси правата за този полет в съда.

Опитите на bTV Новините да се свържем за коментар с компанията, собственик на самолета, засега са неуспешни.