Пътни блокади и мащабни протести на зърнопроизводители на няколко места в страната. Протестиращите настояват да бъде наложено вето върху вноса на стоки със селскостопански произход от Украйна.

В протеста във Видин се включиха стотици земеделски производители от Северозападна България. Пътят остана блокиран за около 15 минути. Служебният министър на земеделието Явор Гечев напомни, че още през септември страната ни е сигнализирала европейските институции за аномалии в пазара и увери, че ще настояват за мерки, които да решат този проблем.

Един от протестиращите зърноопроизводители заяви, че има 800 тона, друг заяви, че помощта е последното нещо, за което протестират земеделските производители, те искат да имат възможност да реализират продукцията си.

„Има големи количества зърно в България, че те все още не са продадени, че чакаме и нова реколта. Да, има частични предстоящи плащания от ЕК, но никоя субсидия не може да замести дохода на земеделските производители. Държавите, които са по-близко до конфликта в Украйна, плащат много по-висока цена. Солидарността в Европа трябва да е и към собствените земеделски производители“, заяви Явор Гечев.

Той допълни, че при срещата му с президента утре и на предстоящите срещи с ЕК България, заедно с други засегнати държави, ще настоява за допълнителни мерки.

Пътят към ГКПП „Кардам“ също беше затворен от блокада около два часа. Там се събраха зърнопроизводители от Североизточна България и Черноморието.

Министърът на земеделието подкрепи исканията и в знак на солидарност пръв затвори пътя.

Зърнопроизводителите се заканват протестите в четвъртък да бъдат много по-мащабни.

„Заплахата от фалити става все по-голяма с всеки изминал ден“, заяви един от протестиращите.

Днес стана ясно, че президентът Румен Радев ще проведе работна среща с представители на Национална асоциация на зърнопроизводителите, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Срещата ще се състои от 14 часа, на „Дондуков“ 2 в четвъртък.