Пътната полиция смята да даде близо 5 милиона лева за 15 високоскоростни автомобила без маркировка, за да лови нарушители. Предложението предизвика полярни коментари.

Пазарно проучване показало, че има 6 възможни доставчици на автомобилите, но  предвидената сума от 2 550 000 лева с ДДС не стига и МВР предлага още 2,250 млн. да се вземат от Фонд "Пътна безопасност". Търсят се оферти за по 5 машини от три вида – седан, хечбег и комби с максимална скорост не по-малко от 250 км/ч.

"Целта е да бъдат неразпознаваеми от различни марки, модели и различни цветове, няма да се разбира, че това е полицейски автомобил ще имат скрити светлини. Основната цел на МВР е намаляване на броя на жертвите по пътищата", заяви инсп. Мирослав Василев.

Според автоинструктура Йонко Иванов е по-добре милионите да отидат за ремонт на опасни участъци.

„За мен става смехотворно – бързи, яростни, смели по българските пътища ще се надбягваме, ще гоним някой, който също ще бяга и това е меко казано смешно", коментира Йонко Иванов.

От Българско обединение на шофьорите също са против скъпата покупка.

"За 2018 г. в следствие превишена скорост при първа причина на водата е загинал един единствен човек, какво ще предотвратят тези 15 автомобила, смъртта на един човек ли при положение, че има над 600 загинали", заяви Христо Радков.

От Пътна полиция обясняват, че цената е висока заради техниката, която ще бъде монтирана в колите за снимане на нарушенията.

Записът ще може да се връща, за да го види нарушителят и той ще бъде санкциониран на място.

„Нормално е. Най-вероятно е съпротивата от водачи, които не спазват правилата за движение, ще има възпитателна мярка", допълни инсп. Мирослав Василев.

Обществената поръчка все още не е стартирала.