Пътната полиция се оказа без камери в подменения автопарк. Това стана ясно на извънредна среща в МВР за безопасността по пътищата.

Миналият месец автопаркът беше подменен с чисто нови патрулки на корейска марка, но устройствата от старите полицейски коли се оказаха несъвместими с тях.

Новите патрулки са вече по пътищата в София, Варна, Пловдив и Стара Загора. Те са част от обществена поръчка за 27 млн. лв. Камерите в тях обаче правят мътни и неясни образи на нарушителите. Причината е, че стъклата на корейските автомобили са поставени под различен ъгъл и материалът, от който са произведени, не позволява на досега използваните камери да правят качествени снимки. 

По думите на вътрешния министър Валентин Радев проблемът с камерите се дължи на това, че някой не си е свършил работата, когато е писано техническото задание в поръчката за новите коли. Ще се търси вариант камерите да се сложат на поставки извън колите.

Срещата в МВР идва след извънредната сбирка при премиера Бойко Борисов в събота, на която той поиска мерки срещу войната по пътищата и срещу двойния стандарт за храните у нас и в Западна Европа. 

Днес бяха обсъдени и идеи за намаляване на черната статистика. Миналата година 36 деца са починали при катастрофи, като повечето са били в автомобил с познати. 219 са загиналите на пътя от началото на годината. От днес на територията на цялата страна е започва акция „Да запазим живота на децата на пътя”.