Започва полицейска операция на територията на цялата страна, насочена към контрол на водачите. Акцентът ще е през почивните дни и пиковите часове, обяви на брифинг инсп. Николай Крушарски от „Пътна полиция“ към СДВР.

„Контролът ще бъде именно там, тъй като движението е натоварено през почивните дни. През часовете, в които се очаква трафикът да е най-голям, ще разположим допълнителни екипи, които да следят за превишена скорост, употреба на алкохол, наркотични вещества“, обясни той.

Извън часовете на засилен трафик по големите пътища, контролът ще бъде насочен към водачите на моторни превозни средства в курортите по Черноморието, отново заради засилената употреба на алкохол и наркотични вещества. Контролът ще е засилен и за водачите на тирове.

„Имаме право да ги контролираме с техническите средства за алкохол. Превишената скорост е една от основните причини за ПТП. Масово проверките ще бъдат в часовете, в които се очаква интензивен трафик”, отбеляза Крушарски.

Той припомни и глобите. „За употреба на алкохол и наркотични вещества могат да започват от 500 и да стигат до 1000 лв. Говорим за алкохол с лишаване от шофьорска книжка от половин до една година в зависимост от концентрацията, с която е установен водачът. Когато се установи употреба на наркотично вещество, се образува досъдебно производство и съдът се произнася по наказанията", допълни той.

Акцията ще продължи през цялото лято, но през уикендите проверките ще бъдат засилени.